Новости

Алергопрогноз на 11 – 18 липня 2019 року

 

Пилок полину та амброзії – в повітрі, але ризик полінозу низький

Впродовж тижня ризик виникнення симптомів сезонної алергії буде здебільшого низьким. Насамперед через закінчення активного цвітіння злаків в Україні, а також через дощі, які знову очікуються впродовж тижня в усіх регіонах.

Тому прогнозовані концентрації пилку злаків є низькими до помірних (на півночі у суху погоду).

злаки2

Інший чинник літнього полінозу — пилок полину — буде спостерігатись в Україні у низьких концентраціях, які також будуть знижувати дощі. І тільки у Криму рівні цього пилку набуватимуть помірних значень — у суху та сонячну погоду.

На сході України (Запоріжжя, Кривий Ріг, Маріуполь, Харків) з’явиться одиничний пилок амброзії. Діагностичні дані говорять, що до пилку полину та амброзії чутливі більше 40 % хворих на поліноз українців.

Перевірити зміни концентрацій пилку злаків, полину та амброзії можна на карті континенту. Вона автоматично завантажується для вільхи, тому не забудьте обрати угорі сторінки необхідний алерген.

Так само низькими залишаються у атмосфері й концентрації пилку амарантових (щир, лобода, лутига) та щавлю.

лобода

До них чутливі, відповідно, 5 та 4 % хворих на поліноз українців.

 

щавель

Натомість спора альтернарія пречудово почуватиметься за вологої погоди. Її концентрації цього тижня будуть високими. За даними молекулярної діагностики, до альтернарії чутливі 23,3 % українців, що мають симптоми полінозу.

аlternaria

З огляду на появу пилку полину та амброзії у повітрі, нагадуємо, що тим, у кого діагностована алергія до пилку амброзії, полину, соняшника та інших рослин родини айстрових, не рекомендується нюхати ромашку та схожі на неї квіти, які продовжують цвісти в Україні.

Пилок айстрових має шипи, а тому легко чіпляється до слизової носа, розбухає й виділяє алергени. Через перехресну алергенність білків ромашки із білками її інших родичів з родини айстрових людям, чутливим до пилку названих рослин, не можна й пити чаї — ромашкові або з календули. У таких пацієнтів існує ризик виникнення синдрому оральної алергії.

Пилок рослин родини кропивових, до якої входять кропива та настінниця, реєструється у помірних та високих концентраціях у містах лісостепової зони України.

Проте, наразі ця група пилкових зерен більше представлена у повітрі кропивою, аніж настінницею, до пилку якої, за даними молекулярної діагностики, сенсибілізовані майже 5 % хворих на поліноз українців. Тому ризик алергії до пилку кропивових оцінюється як низький.

Настінниця1

Концентрації пилку рослин родини кропивових, а також амброзії, полину та злаків можна перевірити на прогностичній карті континенту. Тут треба обирати алерген та період.

А от пилок рослин родин хрестоцвітих (буркун, суріпка), губоцвітих (глуха кропива), конопляних (хміль, конопля) та зонтичних (борщівник), який теж зустрічається у повітрі, не алергенний.

Проте борщівник при контакті з самою рослиною може викликати фотодерматози, а тому цієї рослини не можна торкатись.

 

Чому Вам цікавий алергопрогноз?
 

 

Дощі знизять концентрації пилку по всій країні

Найбільше — у Києві, Сумах, Вінниці, Львові, Рівному, Луцьку, Житомирі, де дощитиме чи не щодня впродовж тижня.

У Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі опади очікуються 11 та 14-18 липня,

  • Чернігові — 11-12, потім 15-18,
  • Харкові — 11-13, 16-18,
  • Ужгороді — 11, 13, 14, 16 та 17,
  • Дніпрі, Полтаві, Кривому Розі, Кропивницькому, Черкасах — 12, 15-18 липня,
  • Сімферополі — 13, 15-17,
  • Луганську — 16 та 17,
  • у Запоріжжі — 15-18,
  • Донецьку, Маріуполі — 16-18,
  • Чернівцях — 14-18,
  • в Одесі, Миколаєві, Херсоні — 15 та 16 липня.

Дощі збільшують у повітрі концентрацію аскоспор, які, як і альтернарія, мають алергенні властивості. Кількість аскоспор у повітрі у вологу погоду буде високою та дуже високою.

Помірними до високих будуть й рівні неалергенного кладоспоріуму.

У атмосфері реєструватимуться спори епікоккуму, плеоспори та стемфіліуму, що мають перехресну алергенність з альтернарією. А також – копрінусу, сажкових та іржавинних грибів й аспергілу/пеніцилу, сенсибілізацію до якого мають до 3,5 % українців, хворих на поліноз.

https://allergy.org.ua/alergoprognoz/

на період карантину2020-03-17

Шановні пацієнти Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України»! Наш центр продовжує свою роботу, це необхідно для надання допомоги пацієнтам, які перебувають в періоді загострення захворювання. Переконливе прохання, звертатися тільки в разі загострення алергічного захворювання! Переконливе проханн... Читать далее

Ситуація та середньостроковий прогноз для Ukraine2019-03-21

Алергенна обстановка в Україні буде сприятливою наступного тижня через похолодання та дощі, які знизять рівні алергенного пилку у повітрі. Проте, під час дощів чутливим особам не рекомендуються прогулянки, адже опади саме вимивають з атмосфери пилок та збільшують концентрації потенційно алергенних спор грибів. Тому під час самого дощу концентрації і пилку, і спор, можуть бути високими. А основним алерг... Читать далее

Пік сезонної алергії - "Будьте здорові!"2018-09-05

Саме на серпень, у розпал цвітіння амброзії та полину, припадає пік сезонної алергії. Чим пилок згаданих рослин небезпечний для алергіків та чи можна уберегтись від спалаху хвороби? Відповіді на ці питання - у сьогоднішній програмі "Будьте здорові!"   ... Читать далее