2019-03-21

Ситуація та середньостроковий прогноз для Ukraine

Алергенна обстановка в Україні буде сприятливою наступного тижня через похолодання та дощі, які знизять рівні алергенного пилку у повітрі. Проте, під час дощів чутливим особам не рекомендуються прогулянки, адже опади саме вимивають з атмосфери пилок та збільшують концентрації потенційно алергенних спор грибів. Тому під час самого дощу концентрації і пилку, і спор, можуть бути високими.

А основним алергеном тижня залишиться пилок вільхи. Його концентрації у суху погоду можуть бути високими: часто найвищі за сезон концентрації пилкових зерен вільхи спостерігаються в Україні саме цього тижня. Підніматись вони будуть навіть у містах степової зони, наприклад, у Одесі та Запоріжжі, де у цьому році реєструються рекордно високі концентрації пилку вільхи.

Цвітіння берези тільки починається, і її пилок буде у повітрі поодиноким, або реєструватиметься у низьких концентраціях, особливо – у містах лісової та лісостепової зон.

Тому чутливим до пилку особам також не рекомендуються прогулянки у лісах та парках, а у степовій зоні – і поблизу водойм, де часто висаджують вільху.

Зміни концентрацій пилку вільхи та берези на карті Європи ви можете подивитись тут: https://www.polleninfo.org/UA/ua/prognose/prognosekarten/silam.html. Не забудьте обрати у віконці вгорі сторінки потрібний алерген.

Ще один алерген останньої декади березня – пилок ясена, - також буде реєструватись у низьких концентраціях у містах по всій Україні. До нього чутлива п’ята частина хворих на поліноз українців.

Все ще продовжують цвітіння рослини родини Кипарисові (кипарис, туя, ялівець, тис) і їх алергенний пилок поодиноко реєструється у повітрі.

У містах Півдня України реєструватиметься пилок платана, але за останніми даними він не є алергенним.

Якщо ви хочете подивитись карту на місяць або плануєте поїздку до Європи, то перевірте концентрації пилку кипарисових, берези, ясена, платана та вільхи на її прогностичній карті https://www.polleninfo.org/UA/ua/aktuelle-belastung/belastungskarte-europa.html. Тут треба обрати алерген та період.

Після дощів концентрації алергенів знизяться у

Києві, Тернополі, Хмельницькому, Вінниці, Житомирі, Чернігові, Сумах, Рівному, Луцьку, Черкасах, Кропивницькому та Кривому Розі 22, 26 та 27 березня

Івано-Франківську, Львові, Чернівцях - 22, 25-27

Харкові, Запоріжжі, Дніпрі - 21,22, 27, 28

Луганську - 21, 23, 25

Ужгороді – 25, 26

Донецьку та Маріуполі – 22,23

Полтаві – 22 та 27 березня

Проте, у ці періоди, і особливо – на півдні України, – спостерігатимуться високі рівні спор грибів, зокрема, алергенної альтернарії та аскоспор.