Синдром низької толерантності до гістаміну

Синдром низької толерантності до гістаміну - IgE-незалежна реакція, обумовлена зниженням активності ДAO, що призводить до підвищення рівня гістаміну в організмі, що може спричинити розвиток різноманітних клінічних симптомів після прийому багатої на гістамін їжі, алкоголю, низки лікарських препаратів.

Є дозозалежною.

Наблюдается у 1% населения различных стран
Чаще встречается у женщин среднего возраста - (80%)

Діаміноксидаза (ДAO) є основним ферментом у метаболізмі гістаміну, який надходить з їжею.

 diamin_2.jpg

Основні клінічні симптоми

Шкіра: кропив'янка, свербіж
Шлунково-кишковий тракт: нудота/блювання, біль у животі, метеоризм, діарея
Центральна нервова система: головний біль, запаморочення
Серцево-судинна система: гіпотонія, тахікардія, серцева аритмія
Дихальна система: закладеність носа, ринорея
Сечостатева система: дисменорея

 

Продукти, богаті на гістамін

•Риба: скумбрія, тунець, оселедець, сардини
•Сири ферментовані: Гауда, Камамбер, Чеддер, Ементаль, Пармезан.
•М'ясо: ковбаса, салямі, копчена шинка.
•Овочі: квашена капуста, шпинат, баклажани, томати.
•Алкоголь: біле і червоне вино, пиво, шампанське.

 Продукти з високою гістаміноліберуючою активністю

diamin_3.jpg

 

Якщо у мене синдром низької толерантності до гістаміну: пройти тест

При отриманні позитивної відповіді на тест зверніться до лікаря.

Лікування

Лікування
Основою лікування є обмеження надходження екзогенного гістаміну шляхом суворого дотримання дієти безгістаміну.
Для нормалізації функції діаміноксидази необхідно призначати пацієнтам вітаміни С та В6, цинк, магній та мідь.
Стабілізатори мембран опасистих клітин можуть покращити стан пацієнтів, які мають симптоми з боку шлунково-кишкового тракту.

Препарати, що поповнюють дефіцит DAO
Більше інформації щодо синдрому низької толерантності до гістаміну http://allergo.kiev.ua/uploaded/document.pdf